На транссексуални бивши мъже, вече жени ще бъде позволено да играят ръгби във вътрешните състезания на Франция през следващия сезон, след като управителният съвет на Френската федерация по ръгби гласува единодушно да се противопоставят на насоките на управителния орган World Rugby (Световната ръгби организация), съобщава БиБиСи.

Глобалният управителен орган за спорта заяви през октомври, че не препоръчва транссексуалните жени да играят контактно ръгби.

През март в проектоплановете на английския футболен съюз по ръгби се посочва, че някои транссексуални жени ще бъдат оценени като риск, преди да могат да играят във вътрешната лига.

Френската федерация по ръгби (FFR) заяви, че транссексуалните жени, които преминават от мъжки в женски пол, могат да играят, стига да могат да удостоверят, че са били на хормонално лечение поне 12 месеца.

Съгласно настоящите разпоредби на FFR, хората, които вече са преминали през преход на пола и са променили гражданските си документи, могат да играят в лигата, която съответства на пола в тези документи.

"Ръгбито е приобщаващ споделен спорт, без разлика на пол, произход или религия", обяснява вицепрезидентът на FFR Серж Саймън. "FFR е срещу всички форми на дискриминация и работи ежедневно, за да гарантира, че всеки може да упражнява свободната си воля в ръгби без ограничения."

През 2020 г. World Rugby стана първата международна спортна федерация, която заяви, че транссексуалните жени не трябва да се състезават на елитно и международно ниво в женското ръгби.

Преди това управителният орган е следвал политиката на Международния олимпийски комитет, изискващ от транссексуалните жени да потискат нивата на тестостерон поне 12 месеца преди състезанието.

FFR е първата национална федерация във Франция, която позволява на транссексуалните жени да участват в елитен спорт.

Две години преди Световното първенство във Франция, френската федерация добави, че гласуването изпраща "добронамерен и решителен сигнал, че зачитането на малцинствата е неопровержимо право в нашия спорт".