Втора коронавирусна вълна е "много вероятно" да засегне Франция през есента или зимата, предупреждава научният комитет на правителството, докато властите се стремят да ограничат увеличението на новите случаи през последните две седмици, съобщава "Ройтерс".

След стриктни мерки за блокиране, които намалиха броя на инфекциите, много европейски страни сега наблюдават увеличаване на броя, което е резултат от облекчаването на ограниченията в опитат да ограничат икономическите щети и по-голямата социализация през летния сезон.

"Ситуацията е несигурна и всеки момент бихме могли да се насочим към сценарий, който е по-малко контролиран, като в Испания", коментира френският научен комитет в изявление, публикувано от здравното министерство.

"Много вероятно тази есен или зима да преживеем втора епидемична вълна" и ако хората не спазват правилата за социално дистанциране, не може да изключи връщане на епидемията веднага след лятото.

Германия вече се бори с втора вълна на COVID-19

Германия вече се бори с втора вълна на COVID-19

Броят на случаите е нараснал с 879 до 211 281

Предупреждението идва, след като ръководителят на германския лекарски съюз заяви, че Германия вече се бори с втора вълна и рискува да пропилее ранния си успех, като облекчава правилата за социално дистанциране.

Френските власти вече започнаха да затягат правилата за обществена хигиена, градове като Лил и Ница задължиха хората да носят маски по оживени пешеходни улици.

Франция отчете 3 376 нови потвърдени случая на COVID-19 през последните три дни и броят на хората, лекувани в интензивни отделения започна да нараства.

Задължително стана носенето на маски на открито в южните райони на Ница

Задължително стана носенето на маски на открито в южните райони на Ница

Това заяви кметът Кристиан Естроси