Хората във Франция на възраст над 65 години със съществуващи здравословни проблеми могат да получат ваксината AstraZeneca срещу COVID-19. Това заяви министърът на здравеопазването на Франция в понеделник. Така той се разграничи от предишната позиция на Париж, че ваксината трябва да бъде само за лица под 65 години, предаде АФП. Подобна бе позицията и на други европейски държави.

Франция се бори с недостиг на ваксини от другите си доставчици Pfizer и Moderna. Също така проучване на международната консултантска компания KekstCNC показа, че във Франция има най-малко ентусиазъм за ваксиниране. 59% проявяват желание, но това е рязък скок от 40% през декември.

"Всеки, който е на възраст над 50 години и е засегнат от съпътстващи заболявания, може да получи ваксината AstraZeneca, включително тези между 65 и 74 години." Хората на възраст над 75 години биха продължили да получават само ваксините Pfizer и Moderna, каза Веран.

Франция разхлабва локдауна

Франция разхлабва локдауна

Концертите и фестивалите ще бъдат разрешени при ограничена публика

Френският президент Еманюел Макрон миналата седмица заяви, че би се ваксинирал с AstraZeneca, тъй като е доказана нейната ефективност. Френският лидер, който е под натиск за ускоряване имунизирането в страната, което силно изостава от британското, също заяви, че AstraZeneca не е постигнала целите си за доставка и че лидерите на ЕС оказват натиск върху компанията да ги спази.

Макрон заяви, че механизмът на ЕС за контрол на износа на ваксини е задоволителен и спомага за прозрачността, но не трябва да се използва за забрана на износа, което би било контрапродуктивно.

Той счита, че паспортите, които предлагат страни като Гърция, биха били несправедливи за младите хора, които според плановете на отделните държави ще бъдат имунизирани по-късно и няма да могат свободно да пътуват през следващите месеци.

Франция започва производство на Covid ваксини

Франция започва производство на Covid ваксини

Недостигът на вноса принуди властите да ускорят вътрешното производство