Правителството на Обединеното кралство заяви късно в сряда, че ще облекчи правилата, изискващи пристигащите от Франция да бъдат поставени под карантина, дори ако те са напълно ваксинирани, предаде АФП. Промяната ще влезе в сила в 4:00 сутринта в неделя.

Правителството миналия месец облекчи правилата, за да позволи на хора от определени страни, напълно изтъркани с ваксина, одобрена от регулаторните органи в САЩ и Европейския съюз, да влязат, без да се налага да се самоизолират.

Пристигащите от Франция обаче бяха изключениеПариж нарече този ход "дискриминационен", въпреки че в края на юли всички департаменти бяха в червено. .

Австрия, Германия, Словения, Словакия, Латвия, Румъния и Норвегия са добавени към зеления списък. Пътуващите трябва да правят само тестове за Covid-19 преди и след влизане в Англия, независимо от техния ваксинален статус, но не трябва да се самоизолират.

Междувременно Грузия, Мексико и френските територии в Индийския океан ще бъдат преместени в червения списък.

Великобритания отново с рязък скок на COVID заразени

Великобритания отново с рязък скок на COVID заразени

Въпреки обявеното падане на мерки

"Ние се ангажираме да осигурим безопасно международното пътуване", заяви британският транспортен министър Грант Шапс в изявление. Въпреки че трябва да бъдем предпазливи, днешните промени отварят редица различни ваканционни дестинации по целия свят, което е добра новина както за сектора, така и за пътуващите."

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия определят свои собствени мерки.

Великобритания е силно засегната от пандемията на коронавирус със 130 000 смъртни случая в рамките на 28 дни след положителен тест от началото на огнището.

Но правителството постепенно облекчава ограниченията, тъй като броят на ваксинациите се увеличава, а намалява броят на приетите в болница с Covid. Около 88.7 % от всички пълнолетни вече са получили първа доза, а 73.2 % две дози, според последните данни на правителството.

Вече ще се предлага и трета бустер доза. 

Джонсън: Пандемията във Великобритания не е приключила

Джонсън: Пандемията във Великобритания не е приключила

Властите вземат мерки