Няколко търговски партньори на голяма френска компания Tereos, специализирана в производството на захар, подадоха иск срещу нея във вторник, обвинявайки я в снабдяването на Ислямска държава с оръжие. Това съобщи AFP.

Според агенцията, става дума за веществото сорбитол, което в смес с други лесно достъпни вещества може да се използва като гориво за домашно неуправляеми ракетни установки.
Жалбоподателите напомнят, че в края на 2016 г., след освобождението на Мосул, служители на неправителствената организация Conflict Armament Research (CAR), действащи по мандата на ЕС, откриха в едно от мазетата на склад десетки торби с сорбитол, на които се виждаше лого Tereos.

В тази връзка компанията Tereos е обвинена в "извършване на терористични актове и съучастие в извършването на терористични действия". Делото е заведено в Прокуратурата към Върховния съд на Париж.

Според AFP, след като една НПО, оперираща в Ирак, е уведомила френска компания за откритието, тя е признала, че този сорбитол е произведен в заводите й в Северна Франция през май 2015 г. В Турция е доставена пратка от 45 тона, след което следите ѝ са загубени. Именно този сорбитол беше открит една година по-късно в Сирия, в мазетата на къщи, които преди това са били заети от бойци от ДАЕШ.

Президентът на Чехия смята Турция за съюзник на "Ислямска държава"

Президентът на Чехия смята Турция за съюзник на "Ислямска държава"

Ердоган водел политика на ислямизация на страната си

След като информацията за тези продажби стана публична през 2017 г., Tereos официално увери, че "спира всякакви доставки на сорбитол в зони на риск". Ищците обаче, въз основа на данни от вътрешно разследване, проведено от известното им предприятие за производство, съобщават, че през февруари и юли 2017 г. в Сирия са били извършени още две големи доставки. "Като се има предвид това, както и фактът, че компанията е знаела за употребата на сорбитол като компонент на оръжия, трябва да се заключи, че Tereos съзнателно е доставил това вещество на терористична група", подчертава прокуратурата.

Във връзка със събитията от компанията подчертаха пред AFP, че всичките ѝ "доставки за Сирия са законни". "Те бяха преустановени, след като стана известно за използването на веществото за непредназначени цели", добави представителят на компанията. Ръководството на компанията вярва също, че срещу него е заведен иск с цел "дестабилизиране".