В резолюция, очаквано приветствана от Армения, горната камара на парламента на Франция, Сенатът, призова френското правителство в сряда да признае Нагорни Карабах като независима държава, предадоха арменски медии.

Резолюцията описва също така неотдавнашната война в Карабах като азербайджанска агресия, подкрепена от Турция и чуждестранни наемници. В него се настоява за изтегляне на Азербайджан от територия, завзета по време на шестседмичните боеве, прекратени от посредничеството на Русия, прекратяване на огъня на 10 ноември.

Мярката, въведена от петима проарменски сенатори, беше приета с 305 гласа "за", 1 "против", въпреки че беше противопоставена от френското правителство.

Представител на правителството предупреди преди гласуването, че това ще подкопае ролята на Франция като един от тримата съпредседатели на Минската група на ОССЕ, които се опитват да намерят решение на конфликта в Карабах.

Армения бързо приветства резолюцията, а премиерът Никол Пашинян я нарече "историческа".

"Международното признание на Арцах влиза в международния дневен ред", написа Пашинян във Facebook.

Льо Дриан: Франция, Русия и САЩ носят отговорност за Нагорни Карабах

Льо Дриан: Франция, Русия и САЩ носят отговорност за Нагорни Карабах

Франция иска обяснения относно разселените лица

От своя страна арменското външно министерство изрази надежда френската долна камара и други чужди парламенти да приемат подобни мерки.

Също предвидимо, Азербайджан осъди резолюцията на Сената. Кабинетът на президента Илхам Алиев го отхвърли като просто "лист хартия", който не може да повлияе на преговорния процес на Карабах или на ситуацията на място.

По време на шестседмичната война Алиев многократно обвини Париж в проарменски пристрастия.

Азербайджанският външен министър Джейхун Байрамов повтори тези твърдения в интервю за френския седмичник Le Point, публикувано по-рано в сряда.

Припомняме, че Азерската армия навлезе в Келбаджарския район между Нагорни Карабах и Армения. Територията е предадена от арменските въоръжени сили като част от споразумението за прекратяване на войната в Нагорни Карабах, съобщи Министерството на отбраната на Азербайджан.

Договореното с посредничеството на Русия споразумение преди две седмици предвижда Армения да предаде контрола на Азербайджан върху някои райони до границите с Нагорни Карабах. Миналата седмица арменците предадоха Агдамския район.

Келбаджарският район трябваше да бъде предаден на 15 ноември, но Баку се съгласи да се отложи по молба на Армения.

Днес азерски сили навлязоха в Келбаджарския район и започнаха да проверяват за мини.

Някои етнически арменци запалиха къщите си преди да напуснат района.

Ереван също ще предаде Лачинския район на 1 декември.

Азербайджан и арменските сепаратисти влязоха в шестседмична кръвопролитна война за Нагорни Карабах в края на септември. По време на конфликта загинаха хиляди хора, много бяха принудени да напуснат домовете си.

По-рано този месец двете враждуващи страни договориха работна рамка за прекратяване на конфликта с посредничеството на Русия. Москва изпрати миротворци в региона и поиска Армения да предаде територия на Азербайджан.

След война през 90-те г. на миналия век, при която загинаха 30 000 души, сепаратисти в Нагорни Карабах и съседните райони превзеха територията и обявиха независимост, която не е призната от международната общност, дори и от Армения.

Армения предаде още една територия на Азербайджан край Карабах

Армения предаде още една територия на Азербайджан край Карабах

Келбаджарският район трябваше да бъде предаден на 15 ноември

Като част от мирното споразумение Армения се съгласи да върне 15-20% от Нагорни Карабах, спечелени от азерите по време на войната, включително и историческият град Шуша.

Русия разположи 2000 миротворци в Нагорни Карабах.