Горната камара на френския парламент - Сенатът, подкрепи законопроекта на правителството, предвиждащ по-строги мерки срещу разпространението на коронавирусната инфекция, съобщи Дойче веле.

В документа е заложена задължителна ваксинация за медиците.

Той беше подкрепен от 199 сенатори, 123-ма бяха против. В петък документът беше одобрен от долната камара.

Задължителна ваксинация и мерки получиха подкрепа във френския парламент

Задължителна ваксинация и мерки получиха подкрепа във френския парламент

Определени служители, които не се имунизират навреме, могат да бъдат уволнени

Междувременно при гласуванията в двете камари в първоначалния вариант на законопроекта бяха нанесени промени, затова ще се наложи финалният текст да бъде съгласуван допълнително от депутатите, за да се постигне компромис.

В събота по улиците на френските градове излязоха над 160 хиляди души, за да протестират срещу по-строгите карантинни мерки. Особено недоволство предизвика разширяването на обхвата на приложение на COVID-пропуските.

Предвижда се да се изисква отрицателен тест за коронавирус при посещения в заведения, включително за откритите им части, както и при пътувания с влак.

Подобни ограничения вече са в сила за кината, театрите и музеите във Франция - от 21 юли. Допускат се само ваксинирали и преболедували, както и лица с отрицателен тест за COVID-19.

По-строгите правила ще действат при режим на извънредно положение в страната - то беше продължено до края на октомври. От изискването за отрицателен COVID-тест ще са освободени непълнолетните.

Франция е в 4-та Covid вълна, неваксинираните са 96% от новите случаи

Франция е в 4-та Covid вълна, неваксинираните са 96% от новите случаи

Причина е по-заразният Делта вариант, 150% увеличение на заразените за седмица