Среща на министрите от Г-7 По време на срещата си във Вашингтон финансовите министри от страните от Г-7 призоваха производителите на нефт да увеличат добива, за да намалят цените, които според тях застрашават световното благополучие.

В съвместно изявление след края на срещата министрите призоваха страните вносителки на петрол да изразходват ресурсите си по-икономично.

Би Би Си припомня, че преди половин година министрите от страните от Седморката пак се обърнаха с подобен призив, но той не повлия на ръста на цените.

В петък на борсата в Ню Йорк цената на барел петрол отново премина бариерата от 50 долара.

Министрите се тревожат все повече, че ръстът на световната икономика може да бъде спрян поради неудържимото повишаване на цените на нефта.

Много са причините за ръста в цените. Опасенията идват от опасността от срив в доставките, свързан със ситуацията в Ирак, а ръстът на китайската икономика изисква все повече нефт.
Някои от министрите предполагат, че принос в скока на цените имат и големите финансови учреждения, които, манипулирайки информациите по тази тема, купуват нефт и вдигат цената му, за да увеличат собствените си печалби.

В изявлението си министрите от Г-7 призовават и за прозрачност на пазара, както и за по-обективна оценка на реалното търсене и предлагане.

На срещата във Вашингтон дойде и една положителна за нефтения пазар новина: въстаниците в Нигерия се отказаха да разрушават нефтените кладенци в страната. Това може да намали напрежението в ситуацията в региона.

Общата картина по-скоро остава непроменена: цените ще продължат да растат, коментират анализаторите.