Гърция и Турция влязоха в спор заради рейтингите, поставяни от рейтинговите агенции, съобщи РИА "Новости".

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че не смята за незаслужена завишената оценка на страната в икономическото положение на Гърция.

Той коментира, че с 6 степени е повишен рейтингът на държава, "която разпродава островите си".

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) повиши дългосрочния суверенен кредитен рейтинг на Гърция в чуждестранна и местна валута на „В-„ от „SD" (селективен фалит).

Това става за първи път след като месеци наред рейтингът на южната ни съседка губеше позиции пред международните рейтингови агенции.

В същото време агенцията повиши аналогичния краткосрочен рейтинг на „Б" от „SD".

S&P повиши рейтингите на Атина на фона на постигнато споразумение за отпускането на порения транш от финансовата помощ за страната.

Помощта бе одобрена след месеци на съмнения и политически хаос. Атина на няколко пъти не изпълни съгласуваните с ЕС и МВФ фискални цели и забави структурните икономически реформи, припомня Ройтерс.

Министрите на финансите от еврозоната дадоха разрешение да бъдат отпуснати на Гърция общо 49.1 милиарда евро (64 милиарда долара) финансова помощ.

По този начин беше избегната опасността от напускането на Гърция на Еврозоната.

В отговор, гръцкият външен министър Димитрис Аврамопулос заяви, че подобни коментари не подхождат на лидери на съседни на Гърция държави.

Според него, такива обвинения само вредят на двустранните отношения.

Министърът отрече да се продават острови.

Той предупреди, че кризите са като пандемии и не се знае кой ще бъде засегнат, затова изказванията трябва да са по-премерени.