Турция вярва, че проблемите с Гърция могат да бъдат решени чрез конструктивен диалог. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на срещата с гръцкия си колега Никос Дендиас, цитиран от Анадолската агенция. 

Турската страна призовава за избягване на провокативна реторика в турско-гръцките отношения В наш интерес е малцинствата и в Турция, и в Гърция да живеят в мир, това ще има положително въздействие върху нашите връзки, каза турският топдипломат.  Анкара, способна да защити правата и на Турция, и на кипърските турци в Източното Средиземноморие, каза още той.

Вярваме, че можем да създадем положителна програма с Турция в областта на икономиката, каза от своя страна гръцкият външен министър. Дендиас изрази подкрепа за кандидатурата на Турция за присъединяване към Европейския съюз, но заяви, че всякакви нарушения на суверенитета на Гърция ще бъдат санкционирани.

Дендиас се срещна преди това с турския президент Реджеп Ердоган. 

Припомняме, че по-рано днес Чавушоглу заяви, че ще обсъди всички разногласия между Анкара и Атина. Според него важно е натовските съюзници да поддържат диалог. 

Анкара и Атина имат сериозни разногласия по редица въпроси, включително за континенталния шелф в Средиземно море, за въздушното пространство, за енергийни ресурси, за разделения Кипър и за статута на някои острови в Егейско море.

Това е първата визита на гръцки дипломат от възникналото напрежение миналата година.

Гърция обвини Турция в провокации в Егейско море

Гърция обвини Турция в провокации в Егейско море

Гръцката брегова охрана съобщи за множество инциденти с турската брегова охрана