Първите шест бойни самолета Rafale, които Гърция закупи от Франция като част от ново споразумение за отбрана, прелетяха над Акропола в поздрав в сряда, след като преминаха от Истр близо до Марсилия до Атина, съобщава "Катимерини".

"Това е специален момент за нашето стратегическо партньорство с Франция, но също и за съвместната ни визия за европейска отбрана", каза гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос пред Politico в сряда.

"Тези превъзходни самолети от следващо поколение умножават възпиращата сила на нашите военновъздушни сили и укрепват способността ни да отговорим на всяко предизвикателство за сигурността в региона", каза той.

Първоначално Гърция купи 18 от френските самолети на цена от 2,3 милиарда евро в края на 2020 г. и поръча още шест през септември.

Шестте бойни самолета кацнаха във въздушната база Танагра, на около 70 километра северно от Атина, ескортирани от гръцки самолети Mirage, закупени по-рано от Франция.

Премиерът Кириакос Мицотакис каза, че новите попълнения "правят нашите военновъздушни сили едни от най-силните в Европа и Средиземноморието" и засилват "гъвкавостта" на гръцката дипломация.

Той каза, че има "спешна нужда" от модернизиране на гръцките военновъздушни сили.

"Пристигането на тези самолети Rafale сигнализира за надграждане на страната ни в оперативно, технологично и геополитическо отношение", каза Мицотакис на церемонията.

През септември Гърция и Франция подписаха пакт за отбрана за взаимопомощ, който включва закупуването от Атина на три фрегати Belharra.

Предвижда се фрегатите да бъдат доставени през 2025 и 2026 г. на стойност около 3 милиарда евро. Гърция има опцията да закупи четвърта фрегата.

Гърция купува още 6 френски изтребителя

Гърция купува още 6 френски изтребителя

Общо 24 стават самолетите "Рафал", които страната е поръчала