Гръцките въоръжени сили в неделя са приведени в бойна готовност заради разгръщане на военни кораби от Турция в Егейско море, които участват в планираните за 10-11 август турски военни учения със стрелби в морската зона между гръцките острови Родос и Кастелоризо. За това съобщи гръцкият информационен портал Armyvoice.gr, цитиран от ТАСС.

Либия също отхвърли "морската" сделка на Гърция и Египет

Либия също отхвърли "морската" сделка на Гърция и Египет

След Турция

Според портала, заради излизането на турски кораби в близката морска зона гръцките въоръжени сили обявиха тревога, отмениха отпуските и призоваха военните да се върнат в своите части. Мобилизацията става бързо, особено в пограничните райони като областите Еврос (на сухопътната граница) и острова. Съобщава се, че в бойна готовност е приведена авиацията, тежките кораби и подводниците на Гърция, които са на ключови позиции в Егейско море.

Официалното гръцко ведомство, според своята обичайна практика, не опровергава, но и не потвърждава такава информация.

Според гръцкия портал от турска страна очевидно има голяма мобилизация. Десетки кораби на турския флот са разгърнати в районите между Родос и Кастелоризо и техните международни и териториални води.

Турция се обяви срещу "морското" споразумение между Гърция и Египет

Турция се обяви срещу "морското" споразумение между Гърция и Египет

Анкара в сблъсък на интереси с двете държави

Гръцкото отбранително издание Armyvoice.gr се опитало да потвърди информация за това, че Турция е наредила на своите кораби, участващи в международни мисии, да се върнат към родните брегове.

Според гръцкия телевизионен канал Open TV на важни позиции в Егейско море сега са 17 турски кораба.

Турция обяви, че на 10 август започва учение с използване на бойни муниции в морската зона между Родос и Кастелоризо в отговор на сключеното между Гърция и Египет споразумение за частично разгръщане на изключителната икономическа зона (ИЭЗ).

Според гръцкото отбранително издание, фактът, че турския изследователски кораб Oruc Reis и съпровождающите го кораби в неделя спряха да предават сигнал за своето местонахождение, предизвиква безпокойство.

Това се интерпретира като опит да скрият възможния маршрут на тези кораби, независимо че гръцките военноморски сили имат възможност да проследяват движението на турските кораби.

Гърция смята да защити своите суверенни права, казва изданието. 

Турция може да спре сондажите в Средиземно море и да потърси диалог с Гърция

Турция може да спре сондажите в Средиземно море и да потърси диалог с Гърция

Ердоган е поискал замразяване на операциите

За последните две седмици това е второто привеждане в повишена готовност на въоръжените сили на Гърция.

В края на юли Турция заяви, че прави свое изследване с кораба Oruc Reis, съпроводен от военни кораби за сеизмични проучвания в район, близо до гръцкия остров Кастелоризо, който Гръция смята за част от своята изключителна икономическа зона (ИИЗ).

Гърция тогава определи турското съобщение за сеизмични проучвания на гръцкия морски шелф за незаконен и приведе въоръжените си сили в състояние на бойна готовност. След това имаше спад в напрежението между двете страни - изследователските кораби по решение на турските власти останаха на място, а част от турските военни кораби отидоха в базите си.

Външният министър на Гърция Никос Дендиас на 7 август в ефира на телевизия Open МИД потвърди, че Гърция ще защитава своите суверенни права с всички средства, включително и военни, ако Турция отправи изследователския кораб Oruc Reis в гръцката извънредна икономическа зона.

"Ние никого не застрашаваме, не правим гръмки изявления и при нас няма такава истерична реакция, която е характерна за други страни на региона. Ние само говорим, че като суверенна страна сме задължени по конституция да защитим себе си и ще го направим с всички средства, които ни дават нашата конституция и нашите възможности", заяви Дендиас.

В четвъртък Гърция подписа с Египет споразумение за демаркация на морската граница и установяване на изключителна икономическа зона, подчертавайки, че тя дава право на гръцките острови на морския шелф и Изключителната икономическа зона. В отговор турското външно министерство заяви, че Анкара не признава този документ, а президентът на Турция Реджеп Ердоган съобщи, че Турция възобновява геолого-проучвателните дейности в Източното Средиземноморие.

Отношенията между Гърция и Турция рязко се обостриха заради подписания в края на 2019 г. от Анкара с базирания в либийската столица Триполи правителствен меморандум (на Правителството на националното съгласие ПНС) Фаиз Сарадж за взаимно признаване на разграниченията на морските зони между Турция и Либия.

Според гръцкото външно министерство, документът в който има координати за фактическо разграничение на морския шелф и изключителната икономическа зона на Турция и Либия, лишава гръцките острови, които са между Турия и Либия от правото на континенталния шелф и Изключителната икономическа зона. Гърция смята меморандума между Турция и Либия за невалиден и лишен от юридическа сила.