ген. ФранксКомандващият американските войски по време на войната в Ирак ген. Томи Франкс информира президента Джордж Буш, че основните военни операции са приключили. Това е съобщил във Вашингтон говорителят на Белия дом Ари Флейшер, цитиран от Reuters.

Докладът на ген. Франкс ще е основание за подготвяното от Буш обращение към нацията, в което той ще обяви войната в Ирак за приключена. Флейшер обаче подчерта, че това няма да е пълният край на войната.

Президентът ще обяви, че мащабните военни операции са завършили и не става дума за официално оповестяване на победата, доколкото в Ирак все още продължават военни стълкновения, заяви Флейшер.

Прессекретарят на Белия дом е уточнил, че Джордж Буш ще произнесе речта си от борда на завърналия се от Персийския залив самолетоносач Abraham Lincoln. Това ще стане в базата на самолетоносача в Сан Диего.

Официален Вашингтон помоли водещите US-телевизионни компании да предават обръщението на президента (рано сутринта в петък – 2 май, българско време) в преки свои предавания.