Близо 75 г. след края на Втората световна война Германия продължава всеки месец да изплаща пенсии на колаборационисти на нацисткия режим в няколко европейски държави, включително Белгия и Великобритания. Това пише британският вестник "Гардиън", позовавайки се на белгийски депутати и медии.

Тази седмица Комисията по външни работи към парламента на Белгия подкрепи резолюция, която призовава германското федерално правителство незабавно да спре плащанията и да публикува пълния списък с тези, които ги получават.

Близо 30 души в Белгия получават пенсии според указ на Адолф Хитлер, който им гарантира същите права като на германските граждани.

Белгийският вестник "Соар" отбелязва, че германските власти отказват да предадат на белгийските си колеги списъка с имената на лицата, които получават пенсии.

Белгийската държавна телевизия RTBF информира, че подобни плащания има в Испания, Швеция и Швейцария. Пенсиите са в размер 435 до 1 275 евро на месец.

За сравнение белгийски оцелели в трудови лагери на Нацистка Германия са сред 12 милиона чужденци от 20 държави, които получават 50 евро.