Германия планира да позволи налагане на по-строги мерки за предотвратяване възникването на огнища на коронавирус на местно ниво и преодоляване на заплахата от втора вълна. АФП се позовава на проектоспоразумение между федералните и регионални власти.

Новите правила ще включват забрана за пътуване "във и извън засегнатите райони" за ограничаване разпространението на вируса, се казва в документа, разгледан от осведомителната агенция.

Германия надхвърли 200 000 случая на коронавирус

Германия надхвърли 200 000 случая на коронавирус

Починали са над 9000 души

Планът се очаква да бъде финализиран по-късно днес. Изготвен е на фона на действията на държави по света, които отново налагат ограничения в публичния живот в отговор на ново покачване на случаите на коронавирус.

Германия, която е по-малко засегната от пандемията от повечето си съседи, ще се опита да отговори на нови огнища на зараза с блокада на местно ниво и система за бързо контактно проследяване и тестване вместо цялостно затваряне на цели градове и провинции.

Необходимостта от ясни правила беше подчертана миналия месец, когато избухна огнище на зараза с коронавирус в кланица в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия. Това принуди Германия да предприеме първи действия по връщане на ограниченията, които обхванаха съседни окръзи. Повече от заразените в кланицата са българи и румънци.

Близо 200 000 вече са случаите на COVID-19 в Германия

Близо 200 000 вече са случаите на COVID-19 в Германия

Общият брой на починалите е 9071

По-късно местен съд постанови, че блокадата е твърде обширна и местни хора от окръзите, които са отишли на почивка в съседни германски провинции, се оплакаха, че са били върнати.

Във вторник германският канцлер Ангела Меркел подкрепи налагане на забрана за пътуване на хора от горещи точки със случаи на коронавирус, наложена от местните власти.

"Трябва да обсъдим тези предложения и аз ще ги подкрепя", обеща тя и добави, че е "по-добре за гражданите" да имат някаква сигурност пред това да не се позволява на хората да влизат в хотела при пристигането.

В проектодокумента се подчертава, че забраната за пътуване трябва да се налага, "ако броят продължи да расте и не е сигурно, че веригата на инфекции не е прекъсната" в засегнатия район.

Коронавирусът избягва училищата в Германия

Коронавирусът избягва училищата в Германия

От почти 2000 проби само 12 са с антитела

Всеки, който иска да напусне блокирания район и да отиде в друга провинция, трябва да покаже негативна проба за коронавирус по-малко от 48 часа преди да отпътува.

Шефът на кабинета на канцлера Хелге Браун коментира пред ZDF, че целта е борба с вируса с "по-бързи, по-малки и по-прецизни" ограничения вместо по-големи блокади, които опустошават икономиката. Той добави, че и армията може да се включи, за да помогне на местните в засегнатия район да тестват максимално бързо.