Германската прокуратура съобщи, че разследва руснак, който е заподозрян, че е подпомогнал план за опит за убийството на чеченски дисидент в Германия по заповед на чеченския режим, информира АФП.

Според германски медии мишената е Мохмад Абдурахманов, брат на избягалия чеченски блогър Тумзо Абдурахманов, който живее в Швеция.

През февруари 2020 г. Тумзо Абдурахманов е ударен с чук по главата, докато спял в апартамента си в шведския град Йевле.

Шведски съд през януари осъди руснак за опит за убийство.

След атаката Тумзо Абдурахманов публикува видео, на което нападателят е в кръв.

YouTube каналът на Тумзо Абдурахманов критикува чеченския лидер Рамзан Кадиров.

Според списание "Шпигел" атаката срещу Мохмад Абдурахманов е планирана в Бавария през декември.

Заподозряният Валид Д. е обвинен в обявяване на готовност за извършване на убийство, подготовка на сериозен насилствен акт, заплашващ държавата и нарушаващ законите за оръжията, поясниха от прокуратурата.

В Германия проведоха акция срещу чеченски ислямисти

В Германия проведоха акция срещу чеченски ислямисти

Заподозрените са на възраст между 23 и 28 г.

Той е в ареста от януари.

Валид Д. е инструктиран да осигури оръжия и да намери убиец в Германия, да шпионира жертвата и да действа като шофьор по време на убийството.

Той успял да вкара убиеца в Германия и да го снабди с оръжие със заглушител, допълва обвинението.

"Шпигел" пише, че втори заподозрян е дал показания, че чеченското правителство му е предложило 500 000 евро за убийство в Германия. Мъжът приел предложението. Разследващите му вярват, пише още списанието.

Друг руснак се изправи пред съда през октомври за убийството на грузински командос в парк в Берлин, което се смята, че е по нареждане на Москва.

55-годишният Вадим Красиков, с прякор Вадим Соколов, е обвинен в убийството на 40-годишния грузинец Торнике Кавтарашвили в берлински парк на 23 август 2019 г.