Германия затяга контрола по границата с Франция, информира АФП.

Германските власти обявиха френския департамент Мозел за район с повишен риск заради разпространението на по-вирулентни щамове на коронавируса, което принуди Германия да затегне мерките по общата граница.

В Германия зоват ваксината на AstraZeneca да се прилага и при тези над 65 г.

В Германия зоват ваксината на AstraZeneca да се прилага и при тези над 65 г.

В страната е препоръчано ваксината да се прилага на възраст от 18 до 64 г.

Институт "Роберт Кох" включи френския департамент в списъка с райони, които представляват "особено висок риск от заразяване заради широкото разпространение на мутации на вируса SARS-CoV-2".

От вторник пресичащите френско-германската граница от Мозел ще трябва да показват отрицателна проба за коронавирус.

Германия вече наложи сериозни ограничения по границата с Чехия и австрийската провинция Тирол, като игнорира призивите на Брюксел да остави границите отворени.

В Германия се опасяват от увеличаване на COVID-случаите, както по Коледа

В Германия се опасяват от увеличаване на COVID-случаите, както по Коледа

Предстоящата трета вълна може да бъде също толкова лоша като втората

Само преди няколко дни Меркел съобщи, че Франция и Германия са се съгласили да изискват коронавирус тестове за работниците, които пресичат общата им граница.

Проверките на германско-френската граница няма да бъдат толкова стриктни, колкото на границата с Чехия и Тирол, коментира говорител на Министерството на вътрешните работи на Германия.

Полицията произволно ще спира автомобили на германската страна и ще иска от шофьорите да показват негативен тест за коронавирус и направената от тях онлайн регистрация за влизане в страната.

Германия е обезпокоена от разпространението на новите щамове на коронавируса от Великобритания и ЮАР.

Щамът от ЮАР особено бързо се разпространява в Мозел за разлика от другите райони на Франция, но френските власти призоваха Берлин да избягва пълно затваряне на границата.

Двете страни ще обсъдят подробности за мерките по границата в понеделник.

ДПА съобщава, че ограниченията по германско-френската граница ще влязат в сила от вторник. Ще трябва да бъде представен резултат от тест за коронавирус, направен не повече от 48 часа преди влизане.