Германски съд осъди бивш надзирател от СС в нацистки концентрационен лагер но 5 години затвор, съобщава "Ройтерс".

101-годишният мъж е признат за виновен за подпомагане на убийството на около 3500 души в концлагера "Заксенхаузен".

С тази присъда беше сложен край на един от последните нацистки процеси в Германия.

Според обвинението Йозеф С., член на паравоенния СС на нацистката партия, е помогнал за изпращането на смъртта на 3 518 души в лагера "Заксенхаузен", северно от Берлин, като редовно е стоял на стража в наблюдателната кула между 1942 г. и 1945 г.

Делото отне близо девет месеца, тъй като лекарите посочиха, че подсъдимият е само частично годен да бъде съден, а съдебните заседания бяха ограничени до два часа и половина на ден.

Повдигнаха обвинения на 100-годишен германец за 3518 убийства в концлагер

Повдигнаха обвинения на 100-годишен германец за 3518 убийства в концлагер

Обвиняемият е работил в концлагера "Заксенхаузен" между 1942 и 1945 г.

Част от затворниците в "Заксенхаузен" са убити с Циклон-Б - отровния газ, използван и в други лагери за унищожение, където милиони евреи бяха изтребени по време на Холокоста.

В "Заксенхаузен" са настанявани предимно политически затворници от цяла Европа, а същос съветски военнопленници и някои евреи.

През последните години бяха повдигнати множество обвинения срещу бивши надзиратели в концентрационни лагери за престъпления срещу човечеството от Втората световна война. През септември бивша секретарка на лагера избяга в деня, в който трябваше да започне процеса срещу нея, но беше заловена от полицията часове по-късно.

Съдебно решение от 2011 г. проправи пътя за тези съдебни преследвания, като се посочва, че дори онези, които са допринесли косвено за убийства по време на войната - т.е. без да извършват физическото убийство или да дават заповед за него, подлежат на наказателна отговорност.

Германия повдигна обвинения на бивш секретар на нацистки концлагер

Германия повдигна обвинения на бивш секретар на нацистки концлагер

Това е първият случай от години срещу жена за нацистките зверства

Адвокатът на подсъдимия заяви, че неговият клиент ще обжалва решението и по-горна съдебна инстанция ще реши дали "общата охранителна служба без конкретно участие" е достатъчно основание за такава присъда.

Сред осъдените са Оскар Грьонинг, счетоводител в "Аушвиц", и Рaйнхолд Ханинг, бивш нацистки надзирател. И двамата бяха осъдени за съучастничество в масово убийство, но починаха преди да си излежат присъдите.

Наскоро 93-годишният бивш надзирател Бруно Дей бе осъден на две години условно. Той е работил в същия лагер "Щутхоф", създаден през 1939 г. 65 000 души са загинали в концентрационния лагер.