Главният съдия по делото срещу Саддам Рауф Абдул Рахман откри днешното съдебно заседание със съобщението, че съдът е отхвърлил искането на Саддам и неговите седем приближени Рахман да бъде отстранен от процеса.

Защитата на Саддам веднага поиска делото да бъде отложено, но главният съдия категорично отказа искането, информира АП.

За разлика от предишни заседания, в които Саддам и неговият полубрат Барзан Ибрахим влизаха в съдебната зала с крясъци и обиди, този път те заеха мълчаливо местата си, коментира агенцията.

Междувременно стана ясно, че процесът срещу Саддам ще продължи и утре, 1 март.

Припомняме, че на предишното заседание на 29–ти януари адвокатите на Саддам напуснаха съдебното заседание, след като съдия Рахман изгони един от тях заради крясъците му.

Защитниците на бившия иракски диктатор заплашиха, че ще бойкотират процеса, ако главният съдия не бъде отстранен от делото. Те обвиниха Рахман, че е пристрастен, тъй като по думите им има лична вражда със Саддам Хюсеин.

Абдул Рахман произхожда от кюрдския град Халабя, който през 1988 година е бил обгазен с нервнопаралитичен газ от армията на Саддам.
При нападението са загинали 5000 души, включително и близки на Рахман.

Припомняме, че Саддам и седем негови приближени са обвинени за масовото клане в шиитското село Дужаил през 1982 година. Тогава било наредено убийството на 140 шиити заради опит за покушение срещу кортежа на Саддам, който минавал през селото.