Светият синод на гръцката православна църква призна самостоятелността на новата Православна църква на Украйна, която получи томос за автокефалия от Вселенската патриаршия.

Вселенският патриарх Вартоломей, по време на днешната празнична литургия поздрави украинската църква с нейното признаване от Еладската църква (официалното название на гръцката православна църква - б.р.), предаде агенция "Укринформ".

Руската православна църква, която претендира за лидерство в православния свят, заплаши гръцката с "последици" заради признаването на независимостта на украинското православие.

Грузинската църква признава украинската автокефалия

Грузинската църква признава украинската автокефалия

След това и ние ще реагираме. Днес ще се въздържим

Заместник-председателят на отдела за външни връзки на Московската патриаршия Николай Балашов заяви пред агенция "Новости", въпреки Еладската църква е признала украинската, въпреки "предложенията на няколко митрополити да се въздържи от вземане на решение".

Главата на украинското православие митрополит Епифаний благодари на гръцката страна за жеста на признание.

"Благодарен съм на моя брат в Христа, главата на Светия синод на Църквата на Гърция Блаженейшия Архиепископ Атински и на цяла Елада Иероним и на братята-архиереи, които днес (вчера - б.р.) на заседание на Събора на Иерарсите подкрепиха позицията и последваха каноничното и историческо решение на Вселенската патриаршия, което дава възможност за пълноценно взаимодействие между нашите две Поместни Автокефални Църки във всички сфери." - си казва в обръщението на митрополит Епифаний.

Православната църква на Кипър подкрепи автокефалията на църквата на Украйна

Православната църква на Кипър подкрепи автокефалията на църквата на Украйна

Въпреки близките отношения между руската и кипърската църква

Главата Православната църква на Украйна изразява надежда, че в близкото бъдеще ще може лично да посети Атина.

Припомняме, на 5 януари тази година Вселенският патриарх Вартоломей подписа томоса, с който даде независимост на Православната църква на Украйна, учредена на Обединителен събор в Киев на 15 декември 2018 г. Дотогава украинското православие беше под върховенството на Московската патриаршия.