войник Около 100 бойци от спецслужбите на САЩ и повече от 50 агенти от Централното Разузнавателно управление (ЦРУ) действат на малки групи на територията на Ирак вече от 4 месеца, съобщи Boston Globe, като се позова на военни анализатори и разузнавателни агенти, които са разговаряли с членове на тези екипи.

Основна задача на спецагентите е да открият позициите за изстрелване на ракетните комплекси Скъд, да вземат контрол върху нефтените находища, да набележат минираните полета и чрез лазери да помогнат на американските пилоти точно да насочват бомбите срещу иракската въздушно-защитна система, уточнява изданието.

Операцията, в която участват и малък брой йордански, британски и австралийски командоси, се тълкува от много анализатори като част от първата фаза на войната срещу Ирак, въпреки че администрацията на американския президент Джордж Буш вече се съгласи с програмата на ООН за оръжейните инспектори в Багдад.

На 27 януари екипът от оръжейни инспектори на ООН трябва да представи доклада си дали е открил доказателства за програми, по които Ирак разработва химично, биологично или ядрено оръжие. Скоро след това се очаква администрацията на Буш да оповести дали Ирак е нарушил резолюцията на ООН и дали това ще ускори нахлуването в Ирак, целящо свалянето на диктатора Садам Хюсеин и неговото правителство.

Boston Globe пише още, че подготовката за война от месеци върви на пълни обороти. Пентагонът съобщава, че 60 хиляди войници са разположени в района на Персийския залив и че броят им може да се удвои само за следващите няколко седмици.

Въпреки че президентът Джордж Буш потвърди в петък – 3 януари, че все още не е късно да бъде предотвратена войната, ако Садам Хюсеин напълно се подчини на оръжейните инспектори на ООН, военните експерти казват, че почти ежедневните бомбардировки от американски реактивни самолети в забранената за полети иракска въздушна зона, в комплект със специалните сили и разузнавателните агенти, действащи вътре в Ирак, означава, че се разгъва тиха и едва забелижима борба.

В действителност ние бомбардираме всеки ден, докато патрулираме в забранената за полети зона, като така разрушаваме военно-въздушната защита на Ирак, а и в страната действат различни разузнавателни специалисти и спецчасти. Така че според мен това е началото на войната, заяви Тимур Ийдс, бивш американски спецагент, който е участвал в мисии в Ирак през 1990 година, цитиран от Boston Globe.

Американските разузнавателни служби твърдят, че мисията им в Ирак е отделна от работата на инспекторите на ООН, но двете операции спокойно могат да бъдат придвижвани едновременно.

Междувременно се разбра, че днес оръжейните инспектори ще направят още 3 проверки на обекти в Ирак. Специалисти на Международната агенция по атомнна енергия ще посетят днес бившия главен институт за ядрени разработки “Ат-Тувайт”, разположен южно от Багдад.

Оръжейните инспектори на ООН в същото време ще направят проверка в заводите “Иб-Битар” край Багдад и “Ел-Фалуджа-3” , намиращ се в град Ел-Фалуджа, разположен западно от иракската столица.