Хуан Гуайдо, председател на венецуелския парламент и самопровъзгласил се за президент на страната, призова сънародниците си към масови протести, съобщиха световните информационни агенции.

Той направи призива на събиране пред свои поддръжници. 

Целта е да се подкрепят доброволците, които ще подпомагат доставката на хуманитарната помощ следващата седмица. Те ще отидат на границата с Колумбия, за да помогнат на пратките да достигнат до нуждаещите се. 

Той съобщи, че около 600 000 души са се записали за доброволци

Гуайдо: Венецуела получава помощ от САЩ на 23 февруари

Гуайдо: Венецуела получава помощ от САЩ на 23 февруари

Протестите ще продължат докато не бъдат насрочени избори...

Американски военен самолет ще достави 250 тона хуманитарна помощ на венецуелската граница. 

По-рано беше съобщено, че помощта ще пристигне на 23 февруари. Самият Гуайдо оповести датата, въпреки опитите на властите в Каракас, верни на президента Николас Мадуро, да ги блокират. 

Самият Мадуро обяви, че не иска помощи от САЩ, които се опитват да го свалят от власт и в замяна на санокциите, ощетили страната с милиарди, сега предлагат "трохи".

САЩ го призоваха да не използва бедстващите венецуелци като заложници за политически цели. 

Американски военен самолет доставя 250 т хуманитарна помощ на Венецуела

Американски военен самолет доставя 250 т хуманитарна помощ на Венецуела

Използването на военнослужещи трябва да засили натиска върху венецуелския президент Николас Мадуро

Гуайдо се обяви за президент на 23 януари, около две седмици след началото на втория мандат на Мадуро, който спечели президентските избори през 2018 г.

Припомняме, че Групата от Лима, ЕС и САЩ признаха Гуайдо за временен президент и призоваха да се организират нови президентски избори. 

Припомняме, че България също бе забъркана в скандал, след като опозиционен депутат разкри, че Мадуро се е опитал да изнесе и в нашата страна държавни активи. МВнР съобщи, че не разполага с такава информация. 

МС призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

МС призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души

Позицията на страната ни пък скара властите. С решение на министрите от кабинета "Борисов-3" българското правителство призна Хуан Гуайдо за временно изпълняващ функциите на президент на Венецуела. Преди това президентът Румен Радев поиска да не се намесваме във вътрешните работи на страната.