Разделеният свят не успя да се справи с предизвикателство като пандемията COVID-19, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в събота.

Той предупреди, че са необходими съгласувани действия, за да се предотврати тласването на милиони хора в бедност и глад.

Бившият португалски премиер каза, че може да се направи много повече, ако страните са работили заедно срещу болестта, която вече е убила повече от един милион души.

"Пандемията COVID-19 е голямо глобално предизвикателство, както за цялата международна така и за мен като генерален секретар на ООН", призна Гутериш пред португалската агенция Lusa. За съжаление това е тест, който досега международната общност се проваля."

400 000 заразени за денонощие с коронавирус в света

400 000 заразени за денонощие с коронавирус в света

Европа тази седмица оповести нови мерки на фона на втора вълна

Вирусът ще има и опустошителни икономически ефекти през следващите години, предупреди той.

Гутериш също така критикува страните за липсата на единство в опитите за решаване на други глобални предизвикателства, включително конфликтите в Афганистан, Йемен и Сирия.

"Това е източник на огромно разочарование", каза той.

Повече от 39 милиона души са заразени с COVID-19, според данни на Ройтерс, базирани на официални оповестявания. Данните са от повече от 210 държави и територии, като първите случаи са били идентифицирани в Китай през декември 2019 г.