ПалестинаРъководствата на ХАМАС и “Ислямски джихад” официално отхвърлиха плана за преодоляване на палестинско-израелския конфликт “Пътна карта”, разработен от четворката на близкоизточните посредници – ООН, ЕС, САЩ и Русия, съобщава РИА “Новости”.

Палестинското радио цитира лидера на ХАМАС Абделазиз aр Рантиси, който заявява, че движението му не признава нито в общ план, нито по детайли този план, получен снощи от новия палестински премиер Абу Мазен.

“Пътна карта” е таен заговор срещу палестинския народ, заявява Рантиси. Този план с нищо не е по-добър от предишните планове и споразумения, имащи за цел усилване сигурността на Израел за сметка на Палестина, подчертава лидерът на ХАМАС.

От своя страна лидерът на “Ислямски джихад” Мохамед Ал Хинди смята, че с приемането на плана съществува опасност да се повторят грешките, допуснати от палестинската страна, съгласила се с условията на подписания договор от Осло.

Хинди заявява, че настоящият план е насочен срещу националните интереси на палестинците и ще затрудни мирните преговори, което ще е повод на израелското правителство за продължаване на агресията си и по-нататъшно окупиране на палестински земи.

Лидерът на “Ислямски джихад” припомня, че именно по време на преговори между Израел и Палестина са завзети най-много палестински територии.