Известният японски писател и преводач Харуки Мураками призова за борба срещу историческия ревизионизъм в рядко интервю за японска медия, съобщава Франс прес.

Коментарите му са във връзка с успешна японска хотелска верига, която разгневи Китай по-рано тази година с позицията си, че извършеното от японската армия клане в Нанкин през 1937 г. е "лъжа".

Критици алармират за увеличение на ревизионистите при управлението на японския премиер Шиндзо Абе, който призовава Япония да се отърси от миналото си.

Тошио Мотоя не само написа книга, в която нарича въпросното клане лъжа, но и гордо я излага в стаите за гости в националната си верига от хотели APA.

Според Китай 300 000 души са убити за шест седмици от японската армия в края на 1937 г.

Някои уважавани учени смятат, че по-малко хора са избити, но като цяло научната общност не поставя под въпрос историческото събитие, известно като "Изнасилването на Нанкин".

Последната книга на Мураками "Killing Commendatore", публикувана през февруари, се отнася за Холокоста и клането в Нанкин.

Запитан защо пише за тези теми, той заяви пред вестник Mainichi Shimbun: "Защото историята е колективната памет на нацията. Мисля, че е груба грешка да се забравя миналото или да се заменя паметта с нещо друго".

"Трябва да се борим срещу историческия ревизионизъм", добави той.

"Романистите са ограничени в това, което можем да направим, но е възможно за нас да се борим с такива сили във формата на разкази", поясни Мураками.

През 2015 г. той заяви, че Япония многократно трябва да се извини на Китай, Корея и други държави, които са нападнати от азиатската държава през XX век.