Християндемократическият съюз (ХДС) проучва възможността Ангела Меркел да предаде пълномощията си на канцлер на Германия на новия лидер на консерваторите Анегрет Крамп-Каренбауер до приключване на настоящия законодателен период - 2021 г.

Това съобщиха източници от ръководството на партията пред вестник "Билд", предаде ТАСС.

Припомняме, през миналата седмица Анегрет Крамп-Каренбауер беше избрана за лидер на ХДС.

Според изданието ХДС обмисля такъв план в случай, че социалдемократите напуснат коалицията (блок ХДС/ХСС и Социалдемократическата партия на Германия). През следващата година коалицията е изправена пред сериозни изпитания - през май ще се проведат изборите за Европейски парламент, а през есента ще има вот в три източногермански провинции (Бранденбург, Саксония и Тюрингия).

Не е изключено социалдемократите да заемат четвърта позиция след ХДС, Зелените и "Алтернатива за Германия". Ако ситуацията се развие по такъв начин, много е вероятно социалдемократите да напуснат коалицията.

Много членове на Социалдемократическата партия свързват загубата на одобрение с участието в правителството на Германия.

При такъв сценарий християндемократите планират да създадат правителство на малцинството с Крамп-Каренбауер на поста канцлер. Свободната демократическа партия и Зелените сигнализираха, че са готови да подкрепят такъв вариант. Възможно е формирането на коалиция "Ямайка" ( цветовете на блок ХДС/ХСС, свободните демократи и Зелените съвпадат с цветовете на флага на Ямайка).

Свободните демократи имат едно условие - правителството да не се ръководи от Меркел.