Хиляди се събраха на протест в Париж, недоволни от решението на Сената за гей браковете, предадоха световните информационни агенции.

Според организаторите, присъствали са между 30 000 и 50 000 души.

Демонстрантите са скандирали: "Оланд, не искаме закона ти!" и "Никога няма да разрешим това да се случи!", напомняйки, че прокарването на този закон бе един от приоритетите на държавния глава.

Недоволните са били облечени с тениски в бяло и розово, цветовете на антигей движението.

Организаторите са заявили, че ще се борят докрай и няма да спрат протестите до пълна победа.

Припомняме, по-рано този месец, френският сенат прие законопроекта, даващ възможност за сключване на брак между лица с хомосексуална ориентация. Горната камара на френския парламент гласува спорния текст, въпреки масовите протести срещу него, които изкараха хиляди хора на улиците.

Медиите във Франция отбелязва, че това е най-сериозната социална реформа в страната след премахването на смъртната присъда през 1981 година.

Правосъдният министър на страната Кристиана Тобира приветства приемането на закона, посочвайки, че той укрепва френското общество, като гарантира зачитането на пълните права на граждани на хомосексуалните двойки.

За финалното приемане на закона той трябва да бъде гласуван на второ четене от долната камара на парламента, което е предвидено в края на май.

Противниците на гей браковете се заканиха да организират мащабен протест на 26 май в Париж с искане за свикване на референдум по въпроса.