Хиляди унгарци излязоха на протест в подкрепа на финансирания от милиардера Джордж Сорос университет, съобщава "Дойче веле".

Припомняме, правителството предложи законопроект за затваряне на финансирания от милиардера университет.

Университетът на Сорос мами, убеден Орбан

Университетът на Сорос мами, убеден Орбан

Това не е справедливо за унгарските университети

Около 10 000 души участваха в марш в столицата на Унгария в подкрепа на Централноевропейския университет, основан от родения в Унгария Сорос през 1991 г.

Регистрираният в САЩ ВУЗ твърди, че е мишена на директна атака в предложения от унгарското правителство на премиера Виктор Орбан проектозакон миналата седмица. В законопроекта се споменава, че университетите от държави извън ЕС няма да могат да издават унгарски дипломи без споразумение между националните правителства.

Орбан затваря университета на Сорос в Унгария

Орбан затваря университета на Сорос в Унгария

Ново законодателство прави невъзможно функционирането на ВУЗ-а

Преди няколко дни Орбан заяви, че университетът ще продължи да работи, ако бъде сключено споразумение между САЩ и Унгария.

Будапеща ще задължи университета на Сорос да има клон и в САЩ, ако желае да продължи съществуването си.

Централноевропейският университет е сред топ 50-те ВУЗ-а в света в областта на политологията и международните отношения. В момента университетът има повече от 1 400 студенти от 108 държави.

Протестиращите носеха плакати като "Аз стоя зад Централноевропейския университет" и скандираха "Какво искаме? Академична свобода!".

Ако бъде прокаран проектозаконът, университетът ще трябва да прекрати дейността си в страната. От всички 28 чужди университета в Унгария само институцията на Сорос не покрива новия критерий.