Венецуела пусна нови банкноти за втори път за по-малко от година, обяви Централната банка, след като хиперинфлацията засегна въздействието от валутната политика през август 2018 г., съобщава "Ройтерс".

През миналата година венецуелският президент Николас Мадуро премахна пет нули от националната валута. Решението се предполагаше, че трябва да намали недостига на книжни пари, което тласна икономиката към операции с дебитни и кредитни карти, а също така към засилено използване на цифрови платформи за търговия.

Молдова като Венецуела - двама президенти и две правителства

Молдова като Венецуела - двама президенти и две правителства

Международната общност е изненадващо единна...

От четвъртък са пуснати в обращение банкноти с номинална стойност 10 000, 20 000 и 50 000 боливара, "за да направи платежната система по-ефективна и да улесни търговските сделки", отбелязва Централната банка в съобщение.

Банкнотата с номинална стойност 50 000, равнява се на 8 щатски долара, е по-голяма от минималната заплата от 40 000 боливара на месец.

Болтън намери връзка между Иран и Венецуела - големи запаси венецуелски уран

Болтън намери връзка между Иран и Венецуела - големи запаси венецуелски уран

Русия и Китай се възползват от кризата, а САЩ се защитава и от техни кибератаки

След реформата през 2018 г. 500 боливара беше банкнотата с най-висока номинална стойност, с която обаче не може да си купиш и бонбон.

Инфлацията през май достигна 815 000% след върха от 1,7 милиона процента по-рано тази година, според данни на контролирания от опозицията Конгрес.

Мадуро обвинява САЩ и някои държави от ОПЕК.

Къде изтича златото на Венецуела?

Къде изтича златото на Венецуела?

Следите водят към Уганда, ОАЕ и Турция...