Припомняме, че група от 50 въоръжени с автомати мъже нахлу снощи в залата на бившия московски Дворец на културата в югоизточната част на Москва по време на мюзикъла “Норд-Ост”. Това бе съобщила сътрудничка на “Интерфакс”, която е в залата със съпруга си, цитирана от ntvru.

По думите й неизвестните бойци, които са с кавказки черти, открили огън във въздуха. На зрителите – между 700 и 1000 души не се разрешава да напуснат залата, а само да звънят по мобилните си телефони на свои близки и познати.

На место веднага са пристигнали части от групата “Алфа”.

Късно снощи терористите освободиха всички заложници-мюсюлмани, както и около 150 деца и жени.

Според информация, дошла от заложници, терористите са минирали залата.

терор В руската столица вече действа план “Заплаха”, според който всички подразделения на милицията и спецчастите трябва да са на разположение. На мястото е пристигнал кметът Лужков, а президентът Путин е бил веднага уведомен.

Театърът е превзет от чеченските бойци на Мовсар Бараев, това е заявил мъж, представящ се за Мавлади Удугов, когото руските военни наричат “чеченския Гьобелс”, пред радио “Ехото на Москва”.

По думите на Удугов, които се потвърдиха и от самия Бараев, свързал се с агенция "Кавказ-център", в театъра се намират отряд командоси-“самоубийци” и 40 чеченски вдовици. Зданието е минирано и при опит за щурмуване ще бъде вдигнато във въздуха.

Исканията са - незабавно прекратяване на войната в Чечения и изтегляне на руските войски от там. Ние дойдохме в Москва не да оживеем, а да умрем, е заявил Бараев.

Продуцентът на мюзикъла Цекало заяви, че когато се опитал да се свърже по телефона със свой сътрудник в залата, слушалката вдигнал неизвестен и с кавказки акцент заявил “Тук се води война”.

Една от освободените заложнички е призовала спецчастите от "Алфа" да не атакуват сградата, защото вътре има заложен много взрив. В 1.20 московско време, 4 часа след превземането на сградата, от вътрешността й се чуха 7 изстрела, разказват очевидци. Хората от околните жилищни сгради се евакуират, очаква се щурмуване на театъра от спецчастите. Няколко милиционерски коли са уцелени от стрелба, идваща по посока Двореца на културата. Бронетранспортьори отцепват района, всички останали се изтеглят на по-голямо разстояние.

Малко след полунощ в сградата на театър е влезнал депутатът от Чечня Асламбек Аслаханов, който ще се опита да преговаря с терористите самоубийци, които са готови да се взривят заедно със заложниците.