Военните на Мианмар поискаха от силите за сигурност да не стрелят срещу протестиращите, на фона на международен натиск срещу окървавените демонстрации, предаде "Блумбърг". Преди дни беше съобщено за 18 убити на протест.

Очаква се нова вълна от митинги във вторник, след като съд в Мианмар повдигна допълнителни обвинения срещу задържания цивилен лидер Аун Сан Су Чжи, което може да я задържи зад решетките за още по-дълъг период от време. Нарастващият брой на жертвите може да увеличи натиска върху правителствата по света да предприемат повече действия срещу хунтата на Мианмар, която отказа да признае убедителна победа на изборите от политическата партия на Су Чжи през ноември.

Призивът да се въздържат от насилие идва, и на фона на срещата на външните министри от 10-членната Асоциация на страните от Югоизточна Азия във вторник, за да обсъдят ситуацията в Мианмар за първи път след преврата. АСЕАН отдавна следва политика на ненамеса във вътрешните работи на своите членове, включително Мианмар, и досега се въздържа да осъжда военните или преврата.

18 убити на най-кръвопролитния ден в Мианмар от преврата

18 убити на най-кръвопролитния ден в Мианмар от преврата

Полицията откри стрелба по протестиращите

Страната изпадна в хаос, откакто армията превзе властта и задържа лидера Аун Сан Су Чжи, с което прекрати дълъг преход към демокрация и принуди десетки хиляди граждани на страната да излязат по улиците да изразят недоволството си. Превратът бе извършен на 1 февруари заради съмнения за изборни измами на изборите през ноември, спечелени от партията на Аун Сан Су Чжи.