Правителството на Йемен осъди нов данъчен закон, приет този месец от бунтовниците хуси в районите, които са под техен контрол в северната част на страната.

Законът налага 20 процента религиозен данък за хората и местните власти да се плащат на хутистите.

Йеменският министър по правата на човека д-р Мохамед Аскар призова в сряда йеменския парламент и всички държавни и граждански институции да отхвърлят новия закон, защото разделя обществото. 

ООН отчита напредък в преговорите за Йемен

ООН отчита напредък в преговорите за Йемен

Но страната е изправена и пред предизвикателства

През май, пезидентът на Южния преходен съвет на Йемен Айдарос Касем Зубайди обвини международно признатото правителство на страната, че не следва мирното споразумение и атакува силите на съвета.

През ноември 2019 г. международно признатото правителство на Йемен, водено от президента Абд Раббух Мансур Хади, и сепаратистите, опериращи в южната част на страната, подписаха мирен договор в столицата на Саудитска Арабия Рияд.

Съюзът е създаден през 2017 г. Движението е подкрепено от Обединените арабски емирства, които са част от коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, която започна въздушна кампания срещу бунтовниците в Хюти в Йемен.

Сблъсъци и обвинения за нарушения в Йемен

Сблъсъци и обвинения за нарушения в Йемен

Южния преходен съвет на Йемен обвини международно признатото правителство

Това се случва и на фона на пандемията от коронавирус.

Значителен напредък в преговорите за примирие в Йемен отчете пратеникът на САЩ, но предупреди за сериозни предизвикателства.

Въпреки едностранната декларация за прекратяване на огъня на Саудитска Арабия миналия месец, конфликтът ескалира и обявеното самоуправление над юг от сепаратистите в Йемен открива отново опасен нов фронт.