ПОСЛЕДНО:
••Гръцките медии съобщиха, че в отвлеченият автобус са останали само 6 заложника - 4 мъже и две жени. Те са в добро здравословно състояние, но без храна и вода. Притеснителен е и фактът, че автобусът е със загасен двигател и температурите вътре са много ниски. Похитителите са заявили, че ще чакат отварянето на банките утре сутрин.
••Гръцката телевизия ЕРТ първа съобщи, че един от предпоследните двама освободени заложника е български гражданин.
По-късно БНР уточни, че освободеният се казва Христо Христов, впоследствие и говорителят на Външно министерство зам.-министър Гергана Грънчарова потвърди това, но не можа да каже дали сред останалите заложници в автобуса има още българи.
Христов е в добро здравословно състояние и се намира в медицински център.
••Похитителите на автобуса са поискали откуп от 1 млн. евро в брой и самолет за Русия.

Атина - отвлечен автобус Гръцките медии съобщават, че е възможно терористите да освободят всички заложници, ако им бъде предоставен шофьор и възможност да стигнат до аерогарата. Агенция "Новости" съобщи, че група за преговори, която е на мястото на инцидента, е установила контакт с похитителите.

Един от освободените заложници предаде исканията на похитителите на органите на реда.
По думите му похитителите са готови да освободят всички жени, ако им бъде изпратен нов шофьор на автобуса, който да ги закара на летището.
След като седнат в самолета те са готови да освободят останалите заложници, е казал още освободеният заложник.

Българинът
51-годишният Христо Христов е от Попово. Вече 4 години работи в Гърция като общ работник, а от 2 години не се е прибирал в България, тъй като чакал да получи разрешение за работа. След като уредил документите си планирал да се прибере за Коледните празници.
Газета Ру предаде, че едната от освободените заложнички е настанена в болница с черепна травма.

Един от похитителите е заявил пред радио “Алфа”, че е руснак и се казва Хасан.
Пресаташето на руското посолство в Гърция Кирил Гадзацев е заявил, че посолството не разполага с данни граждани на Русия да са отвлекли автобуса.

По-късно стана известно, че заради кризата със заложниците премиерът на Гърция Костас Караманлис е отложил пътуването си за Брюксел, където на 16 и 17 декември ще се проведе срещата на върха на ЕС.

Двамата въоръжени похитители са поискали да отидат до летището в Атина, съобщи директорът на фирмата собственик на отвлечения автобус, цитиран от Ройтерс.
Говорих с един от похитителите по мобилен телефон и той заяви, че искат нов шофьор, който да ги отведе до летището, за да напуснат страната, каза директорът на фирмата Никос Кутсогиорус.

НАЧАЛОТО
Въоръжени лица рано тази сутрин отвлякоха автобус с 24 пътници в предградието на Атина Маратон, предадоха световните агенции.

По информация на гръцката полиция, която е спряла и обградила превозното средство, са се чули няколко изстрела.

Инцидентът е станал около 6.00 часа тази сутрин. Терористите са стреляли срещу кола на полицията и в покрива на автобуса.

Според шофьора, кондуктора и един пътник, които са успели да избягат, автобусът е бил отвлечен от трима албанци, двама от които са въоръжени с ръчни гранати и заплашвали пътниците, че ще взривят автобуса.
С голяма сигурност може да се твърди, че похитителите са албанци, които години наред живеят в Гърция и говорят добре гръцки, съобщава кореспондентът на бТВ. Според полицията най-вероятно те са криминално проявени и търсят начин да напуснат страната.

Нападателите са поискали от Дирекцията за автобусни превози шофьор, първоначално без да съобщават в каква посока ще се движат.

Полицията е блокирала натоварената източна магистрала от Атина за Маратон.
Автобусът се намира на около 16 км. от центъра на гръцката столица, специални части и група за преговори са на мястото на инцидента.
Гръцката полиция е задействала видеокамерите за уличното наблюдение, които се използваха по време на Олимпийските игри.