Свинаров: Наши военни не са участвали в издевателствата в Ирак

Абу Граиб В издевателствата над иракски пленници, освен американци, са участвали и полски военни, както и войници от други страни участващи в коалицията.
Това се казва в доклад на комисията, разследваща насилието над иракски затворници, цитиран от АП.

Новите данни се основават на показания на затворници от багдатския затвор “Абу Граиб”. Иракчаните са разказали в детайли на какви унижения са били подложени. Те били заставяни да ходят голи, освен това били лишавани от сън чрез силна музика.

Комисията е изяснила, че военните от коалицията често са пребивали от бой взетите в плен иракчани преди да ги предадат на американците.

В доклада се споменава само за полски военни. Не се съобщава военнослужещи от кои други страни от коалицията са участвали в издевателствата.

В агенцията са попаднали записи на разпити, проведени от американски военни следователи. Цитира се военен, който твърди, че двама от затворниците са били изтезавани от полски войници.
Арестантите в затвора обвиняват в издевателства и иракски военни.

Припомняме, че досега само един американски военен полицай се призна за виновен за издевателствата. Още шест души ги очакват процеси.

От своя страна полската армия отрече информациите нейни войници да са малтретирали иракски затворници в зоната й на отговорност в Ирак.
Категорично отричам това, заяви полковник Ждислав Гнатовски, говорител на полския генерален щаб.

Пълна изненада, абсолютна неистина, гласи официалната информация от Варшава. Полски войници не са разпитвали, нито са малтрелирали иракски затворници, обяви от базата "Вавилон" подп. Роберт Счелевски, говорител на комондващия многонационалната дивизия.
Според неговото пояснение в дивизионния арест са задържани до 72 часа лица за въоръжени нападения срещу коалиционни войници или иракчани, след което са прехвърляни в багдатски затвори или предавани на местната полиция. Разпитите са водени единствено от американски екип.

Полският пункт за задържане е с климатици, топла вода и три пъти храна дневно, заяви от своя страна Гнатовски. Според него съобщението на АП би могло да бъде опит за смекчаване на американската отговорност за "Абу Граиб".

Поляците окупират по човешки, но министърът на отбраната разпореди проверка на нашия арест в Ирак, пише полската преса.
Разпоредената миналия понеделник проверка на полски военни прокурори не е установила никакви нередности, потвърди днес Министерството на националната отбрана, съобщи пратеникът на БНР във Варшава.
Полша ще се обърне към американците за изясняване и предаване на пълната документация по въпроса, каза от своя страна военният министър Йеши Шмайжински.

Междувременно АФП и АП съобщиха, че 13 автобуса са потеглили тази сутрин от затвора "Абу Граиб". Те са били приветствани от хиляди иракчани, събрали се пред сградата с развети знамена и викове "Аллах е велик!".
От съображения за сигурност американските власти не разкриха накъде потеглят освободените затворници.
Очаква се днес да бъдат освободени около 600 души. В затвора има окбщо около 3 400 лишени от свобода, а в цялата страна по затворите лежат около 11 000 иракчани. По-късно в хода на освобождаването Затворници от Абу Граиб обстрелвали американци