Извършителят на терористичния акт в новозеландския Крайстчърч - Брентън Тарант, е изпълнител на организиран план за ескалиране на напрежение между религиите и дестабилизация.

Такава позиция изрази във Фейсбук бившият посланик на България в Русия Илиян Василев.

"Масовият убиец Брентън Тарант не е самотен бяп супремасист, той е част от организирана мрежа с участието на зли сили. Нито е посещавал Западните Балкани с туристическа цел, просто като самотник, който е тръгнал да изучава непознат свят.
Финансирал е пътуванията с "печалбите", които прави с криптовалутата Битконект в работата си във фитнес център в малък австралийски град. Критовалутите и мрежите около тях са изключително удобна платформа за работа на само и толкова на официалните служби, колкото на частни структури, които под наем реализират техните цели, и операции зад кадър. Маршрутите му са грижливо подбрани и е трудно да повярвам, че е нямал съветник или придружител. Плевен, Шипка не са случайност." - коментира Василев.

АСБ: Службите ни да кажат има ли връзка терористът Тарант с паравоенните групи

АСБ: Службите ни да кажат има ли връзка терористът Тарант с паравоенните групи

Не е действал сам…

Според него, терористичният акт цели провокиране на напрежение не само в Нова Зеландия, но в много по-големи мащаби, а изпълнителят на замисъла Тарант е бил пресметливо направляван от други лица.

"Посетил е България и Румъния сам, но някой му е избрал целите точно на Балканите и този някой не е задължително да е бил българин, може да го е водил отвън.
Той е имал съучастници, бил е подготвен и с голяма вероятност използван за разгръщането и ескалация на напрежение между религиите, за дестабилизация не само на Нова Зеландия - трагедия от такъв мащаб не може да не стресира тази страна за дълго време, но и Балканите, защото целият свят сега се е вторачил в нашия регион, защото той винаги може да се превърне в центъра за глобален и европейски дистрес. Достатъчно е да се изброи историческия списък - това са незавехнали рани, които винаги могат да провокират нови конфликти.
Някой зъл гений много е смятал тази операция. Наративът със самотният вълк е за наивници." - заключава дипломатът.

Атентаторът от Нова Зеландия се разходил из България и Балканите
Обновена

Атентаторът от Нова Зеландия се разходил из България и Балканите

Нападателят бил в Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, София, Банско и други...