Установена е самоличността на застреляния в Истанбул българин, предаде БНТ. Според местните медии, става дума за Милен Бахчеванов, който е пристигнал в страната на 14 януари.

Припомняме, по-рано беше съобщено, че наш сънародник на 32 години е нахлул миналата вечер в заведение в квартала "Байрам Паша", като е размахвал мачете и се е опитал да вземе заложници. След като опитите на полицията да преговаря с него са претърпели неуспех, той е бил прострелян от служителите на реда и откаран в болница, където е починал от кръвозагуба.

Генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов коментира, че все още няма пълна яснота по случая.

"Информацията, която първоначално получихме беше само от медиите. Впоследствие предприехме действия по получаване на по-подробни данни от местните власти. Изпратили сме и официално запитване. Заради воденото разследване официалната информация към момента е съвсем оскъдна. Инцидентът е изключително неприятен. Не е установено до момента и къде е пребивавал нашият гражданин от влизането си в Турция до снощните действия. Турската полиция действа изключително оперативно. По правило редки са подобни инциденти с наши граждани в Турция. Явно всичко е в следствие на социалния профил на българския гражданин." - посочи консулът.

Българин нахлу с мачете в ресторант в Истанбул - полицията го застреля

Българин нахлу с мачете в ресторант в Истанбул - полицията го застреля

Българските власти проверяват случая

Инцидентът е станал малко след 23 ч миналата вечер. Мъжът се е качил се на втория етаж на заведението, барикадирал е стълбите и е започнал да чупи всичко около себе си. На мястото са пристигнали екипи на полицията, пожарната и спешната помощ. Най-напред са се опитали да го обезвредят с водна струя, след което полицията нахлула в заведението.

Заради неуспешните преговори с българина силите на реда са използвали и сълзотворен газ. Мъжът изпаднал в паника и ранил един човек в ръката. В отговор полицията е открила огън и го е ранила в крака, за да го обезвреди.

Според публикации в турски медии, мъжът е имал здравословни проблеми.

МВР разпространи съобщение, че 32-годишният българин е с няколко криминални прояви - за хулиганство, кражби и грабежи.