ИнтелВ началото на месеца Intel представи два оптични мрежови продукта, способни в своята цялост да редуцират разходите по разширяване обхвата на Metropolitan Area Networks (MAN) и да повишат техния капацитет. Новото решение се състои от два прибора - осемканален настройващ се DWDM оптичен трансийвър Intel TXN13500 и процесор за оптичен транспорт Intel IXF30009.

Според представители на фирмата, цитирани от Триада, решението използва позволяващи настройване лазери, благодарение на чието действие системите за мултиплициране делението на плътни дължини на вълните (dense wavelength division multiplexing или DWDM) получават възможността да разделят светлинните сигнали на многобройни вълнови дължини.

Всеки от така получените своеобразни канали разполага с потенциала да пренася 10 гигабайта данни в секунда по една-единствена фиброоптична нишка.

Процесът на разпръсване на светлината по различни канали, залегнал в основата на разглежданото предложение и познат под абревиатурата DWDM, ще позволи на телекомуникационните оператори и сервизните доставчици на Интернет да разширят покритието, налично при съществуващото в MAN-мрежите оборудване, без за целта да се налага инсталирането на допълнителни оптични кабели, допълват от Intel.