Ханс БликсПостигнато бе съгласие за връщането на оръжейните инспектори в Ирак, но САЩ се обявиха категорично против това преди Съветът за сигурност да е приел нова резолюция. Вашингтон обяви тази позиция след като шефа на инспекторите Ханс Бликс и иракската делегация във Виена постигнаха съгласие за евентуалното завръщане на инспекторите.

След два дни напрегнати преговори и консултации представителите на ООН и на Ирак постигнаха съгласие за завръщането на оръжейните инспектори до средата на октомври, коментира RFI. Ирак приема да допусне веднага инспекторите до местата, които бяха оценявани до сега като проблемни, а именно Военното Министерство и това на Информацията, както и базите на Националната гвардия. Засега не е обсъждан въпросът за достъпа до резиденциите на президента Саддам Хюсейн. Жест на добра воля от иракска страна е гарантирането на сигурността на инспекторите във всички въздушни зони контролирани от Ирак и предоставянето на тяхно разположение международното летище на Багдад, което е много по-близо до столицата от това, което им беше предоставено до 1998.

Иракската делегация даде на представителите на ООН 4 компакт диска, съдържащи подробна информация върху състоянието на иракското въоръжаване и ключовите места свързани с него.