Ирак е готов да отмъщава на държави, които подозира в подкрепа на разрушаващото насилие в страната, предупреди иракският министър на отбраната, цитиран от Ройтерс.

Хазим ал-Шаалан не спомена конкретни държави, но обвини стария си неприятел Иран в “очевидно вмешателство”.Ирак и друг път се е оплаквал от бойци, които влизат в страната през Сирия.

“Готови сме да преместим арената на атаките върху иракската чест и правата ни в тези държави”, добави той, цитиран от вестник Ашар ал Аусат.
”Говорили сме с тях ,като сме подкрепяли тезата си с доказателства и факти, но никой не предприема действия, за да спре подкрепата си за тероризма.”

Ирак обвинява за вълната от убийства и експлозии поддръжници на режима на Саддам Хюсеин, както и чужди ислямски активисти, които идват от съседни държави. “От самия Иран признават за присъствието на техни шпиони на територията на Ирак, които имат мисия да дестабилизират социалната и политическата обстановка”, каза иракският министърът на отбраната.
Вашингтон също обвини Техеран в опити да разклати стабилността и да спечели влияние в Ирак.Техеран отказва да се е намесвал в иракските вътрешни дела.