Иран е категорично против участието на САЩ на предстоящите мирни преговори за Сирия в Астана.

Това заяви Али Акбар Велаяти, топ съветник по международните отношения на върховния лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменеи, съобщава ТАСС.

"Тези, които подкрепяха терористи, снабдяваха ги и бяха победени на бойното поле, сега искат да бъдат представени на политическото поле, за да прокарат интересите си. В началото САЩ настояваха за сваляне на легитимните власти в Сирия и да наложат марионетен режим на мястото им", каза Велаяти по време на среща със сирийския премиер Имад Камис в Техеран, според агенция Тасним.

"Ислямска република Иран категорично се противопоставя на участието на САЩ на разговорите за Сирия в Астана. Ако това се случи, утре Саудитска Арабия и Катар ще поискат да участват в тези преговори - държавите, които изиграха голяма роля в снабдяването и изпращането на терористи в Сирия", поясни иранският политик, който беше външен министър на Иран много години.

Той изрази надежда предстоящите преговори да помогнат на сирийското правителство да предприеме значителни действия за мир в страната.

Преговорите са запланувани за 23 януари.