Побеснелите тълпи през 1979 г. В Иран днес отбелязват 25 години от революцията, с която на власт дойде днешният ислямски режим, а тогавашният лидер - шах Реза Пахлави бе принуден да напусне страната.

Смяната на режима премина под ръководството на покойния аятолах Хомейни, който при завръщането си в Техеран бе приветстван от почти три милиона души.

Днес в столицата ще има демонстрация, по време на която към участниците ще се обърне настоящият президент Мохамед Хатами, предава БиБиСи.

Той, обаче няма много поводи за празнуване: ислямската република се намира в най-дълбоката за своята история криза. Неотдавна близо 2 000 либерално настроени кандидати бяха отстранени от участие в предстоящите парламентарни избори.

Много иранци мислеха, че внушителната победа на реформистките сили на изборите от 1997 г. ще бъде символ на една нова революция, която ще донесе връщане на гражданските им права, значително орязани в края на седемдесетте години.

Днес разочарованието се е загнездило в душите им, заедно с усещането, че промяната към по-добро съществуване отново е отложена за неопределено време.