Иран започна изграждането на нова атомна електроцентрала в югозападната част на страната, съобщава "Асошиейтед прес".

Новината идва ден, след като Международната агенция за атомна енергия заяви, че Техеран е утроил капацитета си за обогатяване на уран до 60% чистота.

Строежът на новата 300-мегаватова централа, известна като Karoon, ще отнеме осем години, като проектът ще струва около 2 милиарда долара.

Съоръжението ще бъде разположен в богатата на петрол иранска провинция Хузестан, близо до западната граница на страната с Ирак.

На церемонията по откриването на строителната площадка присъства Мохамад Еслами, ръководител на гражданската организация за атомна енергия на Иран, който за първи път разкри плановете за строителство на Karoon през април.

Иран има една атомна електроцентрала в южното си пристанище Бушер, която влезе в експлоатация през 2011 г. с помощта на Русия, както и няколко подземни ядрени обекта.

Иран има материал за повече от една атомна бомба, притеснена МААЕ

Иран има материал за повече от една атомна бомба, притеснена МААЕ

Агенцията на ООН за ядрен надзор не може да наблюдава ядрената програма на страната от близо две години

Новината за строежа на Karoon идва по-малко от две седмици, след като Иран обяви, че е започнал да произвежда обогатен уран с 60% чистота в подземното си ядрено съоръжение "Фордо". Този ход се разглежда като значително допълнение към ядрената програма на страната.

Обогатяването на уран до 60% чистота е кратка техническа стъпка за достигане на нивата от 90%, за които се счита, че са със сила на оръжие.

През последните месеци експерти по неразпространение на ядрени оръжия предупреждаваха, че Техеран вече разполага с достатъчно количества уран, обогатен до 60%, който да преработи в гориво за поне една ядрена бомба.

Този ход беше осъден от Германия, Франция и Великобритания - трите западноевропейски държави, които все още не са напуснали ядрената сделка с Иран.

Иран се противи на "прекомерните" изисквания на МААЕ

Иран се противи на "прекомерните" изисквания на МААЕ

Изпълнението им било невъзможно поради санкциите, наложени на Техеран

През 2015 г. петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия подписаха Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) с Иран, за да се справят с кризата около ядрената му програма. През 2018 г. обаче тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп реши да напусне споразумението и Вашингтон наложи най-широките си санкции срещу Техеран.

Настоящият лидер на САЩ Джо Байдън многократно е заявявал подкрепата си за връщане на страната му към ядреното споразумение. От април Русия, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция водят преговори с Иран във Виена за съживяване на ядрената сделка в оригиналната ѝ форма.

През ноември Иран заяви, че ще преразгледа споразуменията си с МААЕ в светлината на приемането на резолюция, призоваваща Техеран незабавно да обясни произхода на ядрения материал, открит по-рано в няколко ядрени обекта в страната, и да предостави достъп до тях.

Документът е изготвен от САЩ и три европейски държави - Обединеното кралство, Франция и Германия. Иран обаче го възприе като инструмент за оказване на политически натиск върху ислямската република. Впоследствие страната започна да обогатява уран до 60%.

МААЕ: Иран засилва обогатяването на уран във Фордо

МААЕ: Иран засилва обогатяването на уран във Фордо

Използват се нови, модерни инсталации, според доклада