Републикански сенатор изригна срещу скандалния сайт WikiLeaks и предложи един от доказаните му информатори да бъде екзекутиран заради държавна измяна, съобщи CNET.

Сенатор Майк Роджърс от Мичиган е заявил пред местно радио, че Брадли Манинг, специалистът от разузнаването, снабдил сайта с хиляди секретни документи, е предал страната си. На журналистически въпрос дали това означава, че военният трябва да бъде екзекутиран, сенаторът е отговорил положително.
По думите на Роджърс, Манинг е застрашил живота на американските военни в Афганистан, а и националната сигурност на САЩ. „Ако имах дете на 18-19 години там, аз лично щях да искам да се разправя с този редник", добавя сенаторът в интервюто за радио WHMI.

Изказванията на Роджърс са част от заклеймяващата кампания срещу WikiLeaks, водена основно от републикански политици или близки до партията политически коментатори. Във вторник авторът на речите на Джордж Буш нарече сайта „криминална организация" в публикация във в."Уошингтън пост". Той призова службите да направят необходимото, за да го свалят от Интернет и да заловят екипа, стоящ зад него.

Брадли Манинг беше обвинен през миналия месец за изнасянето на над 100 мегабайта секретни документи от вътрешната мрежа на американските въоръжени сили. На този етап не се очаква да му бъде търсена отговорност за национално предателство.

По информация на сп. „Нюзуийк", талибаните са започнали да заплашват лица, които са фигурирали като сътрудници на американските служби в изтеклите документи. Джулиан Есъндж от WikiLeaks твърди, че в публичното пространство не са се появили данни за невинни или информатори.