Лимбург Нелегалната терористична организация “Ислямска армия Адена-Абина” пое отговорността за взрива на френския танкер "Лимбург" край бреговете на Йемен, при който загина един български моряк. Това съобщава ntvru, като цитира направено в британската преса изявление на екстремистите.

Напомня се, че следователите предполагаха досега, че взрива е причинен от терористичен акт, извършен от групировката “Морски джихад”, която е част от “Ал Кайда”.

Френските и йеменски следователи приеха тази версия, след като установиха, че в обшивката на танкера има голяма пробойна и вземайти пред вид, свидетелските показания за малък катер, който се ударил в борда на “Лимбург”.

Междувременно на местото на произшествието се е разляло нефтено петно с размер 500 кв. км и дебелина 15 см, което може да предизвика екологична катастрофа в Йемен. На някои места, северно от град Мукалла нефтът е стигнал брега заедно с прилива.

Министърът на туризма Абделмелик Ал Аряни заяви, че в морето са се изляли 70 хил. барела нефт, причинявайки масова гибел на риби и птици.