Тази седмица още двама испанци разсъждават за Европейския съюз пред News.bg

Долорес Лобио, 28 г., преподавател
За мен Европейския съюз означаваше възможност да изляза от Испания и да уча в друг европейски университет. Това беше много позитивен опит и ми помогна да разширя познанието си за една друга и същевременно толкова близка държава като Италия, за нейните обичаи и най-вече език. Създадоха се едни много здрави и важни връзки, които формират основата на този съюз на европейските общности. Възможността за движение на хора и предмети сега е много по-голяма отколкото преди, да пътуваш и да откриваш е прекрасно.
Но също има и недостатъци, въвеждането на единна парична единица увеличи много цените и ние много обедняхме, нещо, което се усети от повече от половината испански семейства.
ЕС все още е много млад. Мисля, че неговите основи са солидни и значителни и се вижда колко много държави имат интерес да бъдат част от него, защото, когато работим заедно можем да решим преди националните си проблеми международните.
Въпреки че Испания получи много икономически помощи, те не бяха добре инвестирани и в момента сме по-зле от преди. ЕС не се е съхранил от фаворизацията и от международните предразсъдъци, за съжаление, и в много случаи се вижда как е манипулиран от по-силните държави. Това е един икономически съюз, не можем да го забравяме.

Габриел Мартин Гарсия, 28г., биолог
Не съм против Европейския съюз и против концепцията за една обединена и силна Европа пред безмерната власт на Щатите. Дори напротив, но не ми изглежда добра политиката, която се наблюдава в държави като Франция и Германия, които защитават интересите си срещу останалите страни-членки, като оставят настрана и не зачитат държави като Испания и Италия.
Присъединяването на нови страни към ЕС ще донесе нов импулс на Европа, както и големи възможности. Въпреки това обаче мисля, че някои от тези държави все още не са готови, за да се присъединят към единния пазар, тъй като икономиките им все още не са съвсем развити.
Ако България отговаря на очакванията на ЕС и се присъедини през 2007г., това ще бъде голям напредък за една страна в процес на развитие.