Балеарските острови в Испания одобриха закон, забраняващ обикалянето по заведения и намаленията на напитки в определени часове (т.нар. "happy hours") в три популярни туристически дестинации - Плая де Палма, Магалуф в Майорка и Сан Антонио в Ибиса, съобщава БиБиСи.

Драстичната мярка, одобрена вчера, цели да се справи с т.нар. "алкохолен туризъм".

От регионалното правителство посочват, че това е първият подобен закон в Европа.

Ибиса и Майорка открай време привличат млади британски, германски и ирландски туристи. Мерките са поредният опит от страна на властите да сложат край на злоупотребата с алкохол на средиземноморските острови. Някои търговци обаче се опасяват, че това ще навреди на малкия бизнес.

Новият закон включва серия от мерки срещу алкохолния туризъм, при който посетителите са насърчавани да пият. Преустановява се рекламирането и провеждането на организирани обиколки по заведенията в трите испански курорта. Намаленията на алкохол, машините за алкохол и рекламите на алкохолни напитки се забраняват. Магазините, продаващи спиртни напитки, пък са задължени да затварят от 21.30 ч. до 8.00 ч.

Новите регулации забраняват и т.нар. "балконинг" - скачането от хотелските тераси, основно в басейни.

При установяване на нарушения ще бъдат налагани глоби до 600 000 евро или обектите ще бъдат затваряни за срок до 3 години.