Викове "Свобода" отекнаха по улиците и площадите на Италия и Франция, докато хиляди изразяват своето противопоставяне на плановете да се изискват ваксинационни карти за нормални социални дейности, като вечеря на закрито в ресторанти, посещение на музеи или посещение на спортни събития на стадиони, съобщават АП и "Франс 24".

За лидерите на двете страни, "Зелен пропуск" в Италия и "Здравен пропуск" във Франция, са необходими за увеличаване на ваксинацията. 

И всъщност изискването работи, като новите ваксинации процъфтяват и в двете страни.

Все пак има джобове на съпротива от страна на тези, които смятат това за нарушаване на гражданските свободи или имат притеснения относно безопасността на ваксините. Около 80 000 души протестираха в градовете в Италия миналия уикенд, докато хиляди протестираха в Париж през последните три уикенда, като се сблъскваха и с полицията.

Европейските държави като цяло постигат напредък в своите ваксинации през последните месеци, със или без стимули. Нито една държава не е направила ваксинациите задължителни за гражданите.

Дания е пионер във ваксинационните паспорти и среща малка съпротива.

Белгия ще изисква сертификат за ваксина, за да присъствате на събития на открито с повече от 1500 души до средата на август и на закрити събития от септември.

Германия и Великобритания досега се съпротивляваха на всеобхватен подход, а ваксинациите са толкова популярни в Испания, че стимулите не се считат за необходими.

13 държави в ЕС със законови ограничения за неваксинирани

13 държави в ЕС със законови ограничения за неваксинирани

Искате да посетите бар, ресторант или друг развлекателен обект на закрито - в тези страни не може без "зелен пропуск"

Във Франция и Италия демонстрациите срещу ваксинационните пропуски или ограниченията срещу коронавируса като цяло събират иначе малко вероятни съюзници, често от политическите крайности. Те включват крайнодесни партии, хора, които са срещу ваксините и тези, които се страхуват от тях.

Мнозина казват, че изискванията за здравен/зелен/ваксинационен пропуск са източник на неравенство, което допълнително ще раздели обществото, и правят исторически паралели.

"Създаваме голямо неравенство между гражданите", каза един протестиращ във Верона, който се представи само като Симоне, защото каза, че се страхува за прехраната си. "Ще имаме граждани първа класа, които имат достъп до обществени услуги, театър, социален живот и граждани от втора класа, които не могат. Това нещо доведе до апартейда и Холокоста." 

Някои протестиращи в Италия и Франция носят жълти звезди на Давид, като тези, които нацистите изискват евреите да носят по време на Втората световна война.

Оцелелите от Холокоста се противопоставят и критикуват сравнението, като изкривяване на историята.

"Те са луди, жестове с лош вкус, които граничат с невежество", коментира Лилиана Сегре, 90-годишна оцеляла от Холокоста и доживотен италиански сенатор. "Това е невероятен период на невежество, на насилие, което вече дори не се крие, което е узряло за тези изкривявания."

Подобни сравнения по време на протестите във Великобритания бяха широко осъдени. Един от най-изявените активисти срещу локдауна, Пиърс Корбин, брат на бившия лидер на Лейбъристката партия Джеръми Корбин, бе арестуван по-рано тази година, след като разпространи листовка със сравнение на коронавирус ограниченията с концентрационния лагер Аушвиц.

Френският здравен пропуск се изисква в музеи, киносалони и туристически обекти и влиза в сила за ресторанти и влакове на 9 август. За да го получат, хората трябва да бъдат напълно ваксинирани, да имат скорошен отрицателен тест или доказателство, че наскоро са се възстановили COVID-19.

Изискванията на Италия са по-малко строги. Изисква се само една доза ваксина и тя важи за вечеря на открито, кина, стадиони, музеи и други места за събиране от 6 август. Обмисля се разширяване на изискването за транспорт на дълги разстояния. Отрицателен тест в рамките на 48 часа или доказателство за възстановяване от вируса през последните шест месеца също осигуряват достъп.

Отново протести във Франция срещу по-строгите COVID мерки

Отново протести във Франция срещу по-строгите COVID мерки

За пореден уикенд

Търсенето на ваксини в Италия се е увеличило с цели 200% в някои региони, след като правителството обяви "Зеления пропуск", коментира специалния комисар на страната за ваксинации.

Във Франция близо 5 милиона са получили първа доза, а повече от 6 милиона са получили втора доза през двете седмици, след като президентът Еманюел Макрон обяви, че здравният пропуск ще бъде разширен до ресторанти и много други обществени места.

15% от италианците се съпротивляват: 7% се идентифицират като нерешителни и 8% като антиваксъри

Най-големите причини за колебание или отказ да се ваксинират, цитирани от повече от половината от анкетираните, са опасенията от сериозни странични ефекти и опасенията, че ваксините не са тествани адекватно.

Други 25% заявяват, че нямат доверие на лекарите, 12% заявяват, че не се страхуват от вируса, а 8% отричат ​​той да съществува.

Около 2 милиона италианци над 60 години остават неваксинирани, въпреки че им се даде предимство през пролетта. Хиляди остават незащитени само в Ломбардия, епицентъра на огнището в Италия.

Бизнесът в Италия и Франция с неохота приема пропуските, на фона на загрижеността как частните компании могат да наложат публичната политика.

Опитът на Дания показва, че спазването става все по-лесно с времето - и нивата на ваксинация ще нарастват. "Първите няколко месеца не бяха добри", спомня си Сюне Халмгаард, чийто ресторант в Копенхаген сервира класическа датска кухня. През пролетта процентът на ваксинации все още беше нисък и клиентите не винаги можеха да се тестват навреме.

Но тъй като повече от 80% от датчаните, които могат да се ваксинират са получили поне една доза и повече от 60% са напълно ваксинирани, бизнесът на Халмгаард се връща към нива преди пандемията. "Хората се чувстват по-сигурни", каза той, "така че датчаните са много щастливи да покажат своя пропуск."

Вярвате, че сертификати и ваксинация нарушават правата ви - съдилищата в Европа не мислят така

Вярвате, че сертификати и ваксинация нарушават правата ви - съдилищата в Европа не мислят така

От правна гледна точка за правата на човека, дори задължителна ваксинация може да се оправдае, ако са изчерпани всички начини, чрез които може да се постигне същата цел