Украйна може да получи ракети с голям обсег Storm Shadow от Италия, съобщи италианският вестник Il Fatto Quotidiano на 18 юни, позовавайки се на свои източници.

Изданието съобщава , че "партида" ракети Storm Shadow и друга система за противовъздушна отбрана SAMP/T ще бъдат включени в деветия пакет за помощ за Украйна, който италианският министър на отбраната Гуидо Крозето ще представи на парламентарната комисия за надзор на разузнаването до края на юни.

За разлика от ракетите, доставката на системата SAMP/T е публично потвърдена от италианското правителство.

Ракетите са поискани от Киев, каза източникът на вестника. Броят на ракетите, които ще бъдат изпратени, не беше разкрит.

Доставките на Storm Shadow в Украйна ще направят Италия четвъртата страна, доставяща на Киев ракети с голям обсег, заедно с Обединеното кралство, Франция и САЩ.

Британските ракети Storm Shadow, както и техният френски еквивалент SCALP, имат обхват до 250 километра, докато армейските тактически ракетни системи ( ATACMS ), изпратени в Украйна от Вашингтон, могат да летят приблизително 300 километра (190 мили). .

Украйна многократно е използвала тези ракети успешно за ударя по руски цели в окупираните територии, включително Крим.

Докато няколко държави казаха, че не са против Украйна да нанася удари по цели в Русия с оръжия, предоставени от Запада, Рим многократно е заявявал, че оръжията му са за използване само в границите на Украйна.

Готов ли е Западът да разреши удари по руска територия с оръжията, които е дал на Киев?

Готов ли е Западът да разреши удари по руска територия с оръжията, които е дал на Киев?

Обзор на позициите и гаранциите на съюзниците на Киев