Италианските власти се борят с най-голямото огнище на новия коронавирус в Европа, като вече има два смъртни случая и близо 80 заразени, съобщава ДПА.

В отговор правителството обяви, че блокира достъпа до около дузина населени места в епицентъра на кризата. Десетки хиляди са принудени да останат в градовете си.

Втора жертва на коронавируса в Италия, заразените са 51

Втора жертва на коронавируса в Италия, заразените са 51

Затварят училищата във Венето…

Здравният министър Роберто Сперенца заяви след извънредна среща на кабинета в Рим, че задачата е да се "изолира заразата в колкото е възможно по-ограничена зона".

Премиерът Джузепе Конте обяви, че полицейските сили, или армията, ако е необходимо, ще бъдат използвани да не се допуска излизане от блокираните райони.

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Новини от Апенините

Той поясни, че мярката ще засегне 10 общини на около 60 километра югоизточно от Милано, където живеят около 50 000 души и Во', град с 3000 души в съседния регион Венето.

"Целта е да се защити здравето на италианския народ", каза Конте.

Началникът на "Гражданска защита" Анджело Борели съобщи, че броят на заразените през последните дни нарасна до 76. Двама души са починали. Има 54 случая в Ломбардия, 17 във Венето, два в Емилия-Романя и един в Пиемонт.

По-късно стана ясно, че броят на заболелите от коронавирус в Ломбардия е нараснал до 89. Така в страната има над 100 случая.

Италианското правителство също реши да отмени всички спортни мероприятия в Ломбардия и Венето в неделя.

Заболелите от коронавируса COVID-19 в Китай вече са 76 936

Заболелите от коронавируса COVID-19 в Китай вече са 76 936

Починалите са 2442, излекувани са 22 888 души...

Според бюлетин на Световната здравна организация няма друга държава в Европа с толкова много случаи на заболели. В Германия има 16 случая, 12 във Франция, един починал, и три във Великобритания.

Италианските власти все още не знаят как се е разпространил вирусът в страната, който отне живота на 78-годишен мъж във Во' и на 77-годишна жена в Ломбардия.