Италия съобщи за 251 смъртни случая, свързани с коронавирус към неделя, срещу 310 предния ден. Това съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от "Ройтерс".

Дневният брой на новите случаи намаля до 12 694 от 15 370.

Италия е регистрирала 116 927 смъртни случая, свързани с COVID-19. Това поставя страната на второ място в Европа след Великобритания и на седмо място в света.

Броят на пациентите в болница с COVID-19, без тези в интензивните отделения, е около 23 650 към неделя, при 24 100 ден по-рано.

От 26 април Италия облекчава мерките срещу COVID-19

От 26 април Италия облекчава мерките срещу COVID-19

Апенините тежко пострадаха от пандемията

Общият брой на пациентите в реанимация е намалял до 3311 от 3340.

От началото на пандемията в Италия броят на заразените е около 4 милиона души, от които над 116 хиляди са починали, а над 3,2 милиона са се възстановили.

Италианското правителство ще започне да облекчава настоящите карантинни мерки от 26 април. Това съобщи в петък на пресконференция премиерът Марио Драги. Ресторантите и баровете с открити площи ще могат да възобновят работата си по време на обяд и вечер, както и всички ученици ще се върнат в училищата. Ще бъде разрешено придвижването между регионите, въпреки че разделението им по цвят ще остане в зависимост от нивото на епидемиологичните рискове.

Здравният министър Роберто Сперанса, който участва в пресконференцията, от своя страна увери, че благодарение на ваксинацията "летният сезон ще бъде различен", но все още не е посочил датата на възобновяване на работата на културните институции и други институции, които са затворени от края на октомври миналата 2020 година.

Италия облекчава част от строгите мерки срещу коронавирус

Италия облекчава част от строгите мерки срещу коронавирус

В голяма част от страната ще работят повече бизнеси, а хората ще имат повече свобода за придвижване